Sukoró

Sukoró

Sukoró: festői környezetben lévő üdülőfalu

Sukoró a Velencei-tó északi partja és a Velencei hegység déli lábánál elhelyezkedő festői környezetben lévő üdülőfalu. Elhelyezkedése igen kedvező, hiszen az M7-es autópályán vagy a 70-es úton könnyen megközelíthető. Sukoró Budapestről 48km-re helyezkedik el.

Sukorón jól érezheti magát a pihenésre ,fürdésre, vizisportokra, horgászatra, csöndes sétákra vágyó egyaránt, télen pedig szánkózók és korcsolyázók élvezhetik itt a tiszta levegőt és a csendes környezetet.

Látnivalók

Sukoró településről az első írásos a XV. századból lelhető fel, a török időkben már 1000-1200 fős településként szerepel a falu a feljegyzésekben. Sukoró igazi paradicsom a pihenni vágyóknak. Számos nevezetesség, kirándulóhelyek, éttermek, cukrászda található a faluban, a kerékpárosok közkedvelt megállóhelye.

Református Templom:Az 1848-49-es szabadságharc során a pákozdi-sukorói győztes csata ütközetet megelőző haditanács színhelye. Itt dőlt el, hogy a többszörösen túlerővel szemben vállaljuk az ütközetet. A haditanács résztvevői között találjuk többek között Görgey Artúr őrnagyot, gróf Batthányi Lajos miniszterelnökötés Móga János tábornokot, akiknek egykori ülőhelyét ma névtáblák jelzik a padsorokban.

A település gyönyörű panorámája, műemlék jellegű épületei, néprajzi háza, templomai mellett a túristaútvonalak részét képező Pákozd-Sukoró Arborétum és vadaspark, az ingókő, a Likas-kő, a közelben található források mind olyan látvány melyekért érdemes idelátogatni.

A velencei tó és környéke gazdag madárvilággal rendelkezik, Sukoró is féltve őrzi a löszfalban lévő gyurgyalagos telepet.

A kúltúrális események iránt érdeklődők élvezhetik az egész nyarat átfogó Sukorói Nyár és a Velencei-tavi Nyári Játékok programjait.

A zamatos borokra és finom ételekre vágyók megkostólhatják a falu borospincéinek borait és remek ellátást biztosítanak számukra a falu hangulatos éttermei.